środa, 27 lutego 2013

FLACZKI Z BOCZNIAKA


4 duże marchewki
1 duże pietruszki
1 por
500 dag boczniaków
4 ząbki czosnku
natka pietruszki
liść laurowy, ziele angielskie, kostka Knorr lub "Warzywko"- przyprawa do zup
sól, pieprz, majeranek, gałka muszkatołowa, imbir, chili
oliwa z oliwek lub masło
ok 1,5 l woda
opcjonalnie: mięso kurczaka ( np pierś, skrzydełko lub noga)

Sposób wykonania:

W garnku rozgrzać 2 łyżki masła lub oliwy z oliwek. Marchewkę i pietruszkę należy umyć, obrać i zetrzeć na dużych oczkach tarki. Por drobno pokroić. Wszystkie warzywa wrzucić do garnka, dodać wyciśnięte ząbki czosnku i przez chwilę dusić. Gdy warzywa lekko zmiękną, należy dolać wody i doprawić kostką Knorr lub warzywkiem. Wody, na początek, nie nalewamy dużo. Zupa nie może być wodnista. Całość gotować na wolnym ogniu.

Grzyby umyć, pokroić w paski i podsmażyć na patelni z oliwą. Następnie dodać do zupy, gdy warzywa są już miękkie. Jeśli zupa jest za gęsta, należy dodać wody.
Wszystko doprawić do smaku solą, pieprzem, majerankiem, gałką muszkatołową, imbirem i chili.
Pod koniec dodać można drobno posiekaną natkę pietruszki.

Jak ktoś lubi, może zupę zagęścić zasmażką.

Jeśli ktoś chce mieć zupę z mięsem, to po prostu gotuje wywar mięsno - warzywny. Gdy już zupa jest gotowa należy wyjąć mięso i warzywa. Warzywa zetrzeć na tarce i dodać z powrotem do zupy. Boczniak przesmażyć na patelni z czosnkiem i również dodać do zupy. Na koniec wszystko dobrze przyprawić.

Brak komentarzy: